22 april 2014

Rädda det som räddas kan!Vissa saker verkar vara helt fantastiskt svårt att komma till rätta med för vår sittande regering. Försvar och säkerhet är det statliga utgiftsområde som regeringen misshandlat värsta av alla under hela sin tid vid makten! Vi vet genom Anders Pihlblads eminenta bok om Moderaterna (som då precis hade blivit "nya") att de tillsammans med Alliansvännerna gick till val redan 2006 med den dolda agendan att minska försvarsanslaget. Detta har lagt grunden till det mycket prekära läge Försvarsmakten befinner sig i år 2014. Det bärande regeringspartiet har konsekvent under sina år vid makten - utan att skämmas - hävdat att man har genomfört stora satsningar på försvaret. Men nu ska man istället för att bara "satsa" istället genomföra "storsatsningar" på försvaret genom att föreslå ett förstärkt försvarsanslag. Detta skall kvällens inlägg avhandla.
Jag vill inleda inlägget med att påvisa en i sammanhanget mycket märklig paradox. Bilden här ovan visar Alliansens besked till Sverige, svenskarna och övriga politiker. Man har i enighet i dag beslutat att försvaret behöver EXAKT 5,5 miljarder i ökat anslag om tio år. Man vet även att försvarsanslaget behöver ökas med EXAKT 380 miljoner under 2015 och EXAKT 495 miljoner under 2016 osv.

Det är dock en sanning med modifikation eftersom Anders Borg med vänner bara för någon månad sedan beslutade om en reducering om -31 miljoner 2015 och därefter -100 miljoner årligen från 2016 på försvaret som måste subtraheras från summorna här ovan för att det ska bli rätt och riktigt. Men oaktat denna "reduceringssatsning" så har man i dag den 22 april 2014 fastställt EXAKT vilka summor som behövs under den kommande tioårsperioden.

Då ställer sig vän av ordning den självklara frågan... Vad ska vi ha en försvarsberedning till när Alliansens företrädare till synes verkar ha en betydligt bättre putsad spåkula?

Jag tycker uppriktigt sagt lite synd om fru Widegren och hennes brokiga skara av försvarsberedare som sedan den 15 september 2012 i olika steg har arbetat med att analysera och ta fram ett förslag över blockgränserna (nåja, det har väl enligt uppgift gått så där) som ska ge svaret på vilket försvar Sverige behöver efter 2015 med tillhörande finansieringsförslag. Beredningen fick dessutom extra tid för sitt arbete med anledningen av Rysslands aggressioner i Ukraina. Men detta har uppenbart varit helt onödigt!

Försvarsberedningens ordförande Cecilia Widegren skrev på twitter om försvarsberedningens arbete i höstas efter att debatten gått på högvarv avseende regeringens (under-)finansiering av försvaret. Det Cecilia Widegren då skrev var klokt och helt rätt! Det handlade den gången inte om att "Europa är säkrare än på länge och att Rysslands vänder sig österut" eller något annat klavertramp. Så här skrev Widegren i oktober 2013.Här har således regeringen kört över en parlamentariskt sammansatt försvarsberedning. Man har fullständigt gett själva f-n i tågordningen analys - uppgift - utgift och på egen hand uppfunnit siffror baserat på vad anser att man kan frigöra från andra verksamheter och inte baserat på Försvarsmaktens behov för att skapa ett trovärdigt försvar givet det säkerhetspolitiska läget i vårt närområde.

Anledningen till att regeringen i dag släppte sin kanske största försvarspolitiska nyhet sedan man tillträdde 2006 - knappt en månad innan försvarsberedningens rapport - bedömer jag baseras helt och hållet på att försvarsfrågan blivit ett alldeles för stort och problematiskt ok att bära inför valet i höst. Det har dessutom accelererat efter händelser som "ryska påsken" och Putins strategiska överfall på Ukraina och annekteringen av Krim. Detta har ytterligare förstärkts av de senaste årens debatt och pricken över i (eller rättare sagt stinkbomben som kastade in) var riksrevisionens slutrapport. Det gick inte längre att blunda från att man misskött försvaret under hela sin tid i regeringsställning.

Jag hävdade för någon vecka sedan att Moderaterna sannolikt tappat väljare i storleksordningen av minst en hel procent baserat på en katastrofal försvarspolitik. Jag tror att den insikten kommit i fatt regeringen i sjätte timmen.

Angående att regeringen förekommer försvarsberedningens arbete kommenteras i dag så här av Peter Hultqvist (s).
Regeringen försöker fjärrstyra försvarsberedningen. Vill man nå breda politiska uppgörelser måste man förankra förslagen och prata med varandra. Men det verkar inte vara så Karin Enström jobbar.

Man kan även notera att regeringens förslag sträcker sig över hela 2,5 mandatperioder! Det finns med andra ord inget i dag som tyder på att det blir Alliansen som kommer att sitta i regeringsställning under den kommande mandatperioden efter höstens val, och bortom den vet vi ännu mindre. Full finansiering uppnås enligt förslaget först 2023, d.v.s. om tio år! Det är med andra ord inte förmåga "här och nu" som skapas utan istället "förmåga någon gång i en avlägsen framtid". Det rimmar i mina öron dåligt med tanke på vad som händer "här och nu". Detta är något man inte kan bortse från.


Men till det positiva i detta sammanhang hör ändå att regeringen trots den mycket anmärkningsvärda tågordningen nu bryter åtta år av "satsningar" som försvagat och utarmat försvaret, och som nu faktiskt ser ut att bli till skarpa satsningar som i framtiden gör att försvaret kan börja komma i kapp med underskottet på personal, övning och materielanskaffning som pågått alldeles för länge.

Regeringen vill äntligen höja försvarsanslaget med summor som ligger över de årliga kostnadsökningarna. Tidigare har "satsningarna" ätits upp av just kostnadsökningar i kombination med stora materielprojekt så som anskaffning av JAS 39 som ska tas "inom ram" vilket i praktiken inneburit årliga redcueringar trots de s.k. "satsningarna".

Men nu står vi alltså inför det faktum att Alliansen har kommit överens mellan de fyra partierna och vill således öka försvarsanslaget med miljardbelopp. Gott så!

Men hur ser då ut i faktiska siffror? Se bilden här nedan för regeringens finansieringsförslag (klicka för större bild).


Inlägget blir inte längre än så här denna kväll. I morgon avser jag fortsätta att kommentera detaljerna i regeringens förslag till åtgärder. Där finns många positiva detaljer främst avseende bemanning och övning. Men mer om detta under morgondagen.

För  övrigt så har även Folk & Försvar I dag arrangerat ett mycket passande seminarium som avhandlade riksrevisionens rapportserie om försvaret. Som nämnt tidigare så är ju resultatet i rapporterna inte särskilt smickrande för regeringen. Vid seminariet deltog förutom riksrevisorn även Jan Salestrand, Torbjörn Björlund och som utsänd brandman att försöka släcka de värsta bränderna hade man från Moderaternas sida skickat fram Johan Forssell som i frågestunden fick bekänna färg.

Det mest intressanta var nog att riksrevisorn indirekt antydde ett mått av ministerstyre av myndigheten då man anser att regeringen detaljstyr Försvarsmakten i vissa frågor samtidigt som styrningen är otydlig inom vissa. En mycket dålig kombination med andra ord.

Slut för i dag. I morgon avser jag som sagt att kommentera innehållet i regeringens förslag mer i detalj tillsammans med vad som nu krävs av oppositionen.

För övrigt anser jag att RB 5 måste hävas!


Bloggar: WisemanRolf K NilssonBrixski, Maria von Betzeen, Cornucopia, Sjätte mannen, James Mashiri, Statsmannen

Media: DN, SvD, 2, 3, 4AB (Lena Mellin), SVT (Presskonferens), SVT, TV42, 3, DI

Regeringen: Presskonferens

13 kommentarer:

 1. Allvarligt talat, Georgien 2008, massiv rysk upprustning och framförallt utveckling av krigsmakten, enorma krigsövnginar, Iskander robotar i Kalingrad, propagandakrig, dessinformation och förvirringstaktik som som till slut leder till annektering av hela Krimhalvön på ett mycket sofistikerat sätt, 50 000 man vid östra Ukrainas gräns, spetnaz och agenter inne i Ukraina... och vi har en regering som nu i åtta år gett försvarsbloggarna (experter) övertidsarbete, ständiga skönmålningar, dessinformation och rena lögner av Moderaterna under lång tid och idag finalen!!! du Skipper och inte minst Cornucopia? klär av (grymt alltså..) men herregud!! Avgå Alliansen.. 2024... då är det garanterat försent för Sverige... Peter Hultqvist...visa att ni är bättre än dom!!!

  SvaraRadera
 2. Kan inte tycka synd om Cecilia Widegren. Tyvärr men "she had it coming".
  Den som jag dock tycker synd om är Allan Widman som också körts över och som verkar ha det ganska tungt döma av hans senaste kommentarer och inlägg på hans blogg.

  Vad jag tycker är extremt lustigt förutom att försvarsberedningen körts över så här nära slutet är frånvaron av politiska initiativ och riktlinjer. Bör politikerna och partierna inte ta upp frågan med militära samarbeten/Nato och beroende på inställning argumentera för eller emot?
  Är det verkligen en politisk rimlighet att politiker går in och detaljstyr som de nu gjort?
  Är modifieringar av stridsvagnars ledningssystem en regeringsfråga värd namnet?

  Vad kommer hända med IO14? Har Alliansregeringen torpederat denna nu med ytterligare ofinansierade förmågor utan att snarast tillföra de 5 mdr som behövs enligt ÖB?

  SvaraRadera
 3. @TobbeT
  "Är modifieringar av stridsvagnars ledningssystem en regeringsfråga värd namnet?"
  En mycket träffande frågeställning!

  Varför slår man på trumman med en stor presskonferens om något som ligger 10 år bort, något som inte har förankrats med en majoritet i riksdagen.
  Lätt att lova något som man inte behöver uppfylla men inte särskilt förtroendeingivande.

  Man retar sig på en nyhetsrapportering utan djupare analys "Alliansen genomför en satsning på försvaret!". Vid presskonferensen så var den största frågan var pengarna skulle komma ifrån. När politiker lyckas med att dribbla bort journalister trots dessa uppenbara felaktigheter så undrar man vad annat de lyckats dribbla bort.
  Regeringsskifte är alldeles säkert sunt och riktigt, men faen vet vad katten kommer att släpa in.

  Kanske dags för skipper/wiseman att starta ett eget parti.

  SvaraRadera
 4. Det är patetiskt! Jag kommer inte att rösta moderat förrän det "nya" är bortvaskat från partiet, det är på gränsen till rent landsförräderi - den process vi bevittnat de senaste 10 åren - jag skäms.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kommer aldrig att förlåta moderaterna för deras övergripande landsförräderi. Deras pissa i byxan politik på alla områden jag kan kómma på kommer slå hårt mot vårt land för en lååång tid framöver.

   Mvh
   Bitter

   Radera
 5. Det kan ju vara värt att poängtera att finansieringen av de satsningar som genomförs (som i sig verkar bra) kommer från Försvarsmakten själv, genom en omfördelning inom anslaget från internationella insatser till förbands- och materielproduktion. Det är med andra ord inte frågan om så mycket nya pengar som det först ser ut.

  Detta gäller fram till 2018. Därefter vet vi ingenting om finansieringen, vi vet bara vad regeringen nu säger sig vilja lägga ytterligare på försvaret.

  SvaraRadera
 6. Mycket bra inlägg och väl noterat av Skipper att RB5 ännu gäller, vilket i sig är något som försvårar implementeringen av denna nya "satsning" eller åtminstone redovisningen av den.

  Däremot så verkar försvarsberedningens ordf inte tycka att regeringen förekommer beredningen, utan CW skriver och tvittrar glatt om det nya beskedet.

  Men det hela är bättre än läget för flera år sedan, när bloggarna var dom enda som synade försvarsfloskler. Alliansens besked om satsningar avslöjas för vad det är - minskade nedrustningar - av ett flertal dagstidningar och andra större medier.

  Ett stort glädjebesked finns dock i regeringens informationsblad, nämligen "utrusta JAS med långräckviddigt markmålsvapen." Detta verkar dock inte vara finansierat, då styckepris för LR SSM uppskattningsvis som lägst går vid 700-1 000 miljoner SEK (1,0-1,4 milj USD).

  SvaraRadera
  Svar
  1. H-hmm..
   Så lågt står väl inte den svenska kronan...
   I övrigt enig!

   Radera
  2. Såvida inflationen inte helt skenar iväg tror jag du är lite fel i dina siffror i SEK vs USD. Sen får du nog dubbla stycke summan (ca 3-4milj USD) med det dubbla.

   Det är tunga grejor med mycket "boom" vi pratar om.

   Radera
  3. Korrektur: 1,0-1,4 miljoner USD är så klart 6,5-9,1 miljoner SEK. Tack för att ni påpekade!

   Radera
 7. Ang. RB5
  Så vitt jag förstår har FM lämnat in sitt svar/konsekvensbeskrivning ang. RB5. Har någon uppfattat en reaktion från den politiska ledningen ang. FMs svar?

  SvaraRadera
 8. Russian Sukhoi Su -24 with the newest jamming complex paralyzed American combat management system "Aegis".
  http://indian.ruvr.ru/2014_04_21/Russian-Su-24-scores-off-against-the-American-USS-Donald-Cook-5786/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jagare typ Arleigh Burke har en besättning på ca 300 man - inte 27 som ryssarna skriver. Är resten av texten lika korrekt i fakta så...

   Radera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna