15 april 2014

Roine Carlsson hos grabbarna på FagerhultDet här blir ett något annorlunda inlägg jämfört vad ni läsare är vana vid att se här. Ett av mina absoluta favoritprogram i den statliga televisionen från det tidiga 90-talet var Grabbarna på Fagerhult. Ett på den tiden rätt kontroversiellt program där man vurmade för jakten, drack brännvin, snusade och raljerade över både det ena och det andra på bästa sändningstid

Av en händelse noterade jag att SVT lagt upp ett helt avsnitt på sitt öppna arkiv. Det intressanta är att herrarna Guillou, GW Persson och Lorentzon i detta program har bjudit in dåvarande försvarsminister Roine Carlsson till sin jaktstuga på Fagerhult för lite diskussion om försvaret med påföljande mat tillagad av självaste kriminolog GW Persson och dryck i form av öl och brännvin. Guillou valde förvisso bort brännvinet till förmån för ett dyrt franskt årgångsvin från 1984.

Leif GW passade för övrigt på att i en övergångsscen sittandes vid brasan ute i skogen att ge försvaret en känga och uttrycker (15.50 in i programmet) följande dräparkommentar.

"Det ska till en jävla dålig älgjakt för att den ska komma i närheten av organisationsnivån på en genomsnittlig militärmanöver"

I programmet förekommer även snuspropaganda där de tre storsnusande herrarna är mycket oroliga över att Sverige ska gå med i EG (Europeiska Gemenskapen, som var EU:s första pelare - som info till er yngre läsare) och därmed det överhängande hotet om att ett snusförbud ska införas i Sverige. Guillou som i programmet äter snus ur en dosa stor som den största pepparkaksburken går senare upp till dåvarande socialminister Ingela Thalén (s) och talar klarspråk om vikten av snuset och hur många väljare Socialdemokraterna skulle förlora på detta förbud. Samtidigt står GW och Lorentzon utanför med plakat och demonstrerar mot ett eventuellt sådant förbud. Guillou träffar även dåvarande "Europageneralen" Anders Björck som lugnar herr Guillou att något snusförbud tänker minsann inte Moderaterna vara med och bidraga till med tillägget att fru Thaléns make har intressen i Philip Morris (cigarettillverkning), därav snusmotståndet....


Det mest intressant i programmet är givetvis när försvarsminister Roine Carlsson besöker grabbarna på kvällskvisten och man diskuterar försvaret. 

Man ska minnas att detta är inspelat 1990 och samtalet inleds av naturliga skäl med den då mest aktuella försvarsfrågan som rör huruvida JAS-projektet verkligen kommer att bli av med tanke på kraschen som då relativt nyligen inträffade på SAAB-fältet i Linköping den 2 februari 1989 med provflygaren Lars Rådeström vid spakarna.

Man ställer även frågor till Roine om det ens behövs ett försvar längre då Sovjetunionen håller på att upplösas. GW är som vanligt lite lagom raljant över sakernas tillstånd. Diskussionen leder sedan in på varför det finns ett behov av ett starkt luftförsvar och Roine förklarar pedagogiskt för de tre macho-jägarna varför det förhåller sig så. Ett sevärt inslag där argumenten varför vi behöverett försvar och varför vi har valt JAS 39 Gripen fortfarande står sig bra.

I ett annat avsnitt i serien minns jag att även dåvarande överbefälhavaren Bengt Gustafsson (ÖB 1986-1994) besöker grabbarna på Fagerhult. Jag minns att det var intressanta diskussioner om ubåtar, men tyvärr har jag inte återfunnit detta program ännu. Det hade varit riktigt intressant att se så här i efterhand.

I samband med att ölet och brännvinet ska serveras till försvarsminister Carlsson så säger GW att...
"...du har väl en sån där värnpliktig som kör i dag, han är väl nykter, det var man väl alltid när man låg i lumpen..."
Sen avslutar professorn med att förevisa hur man får ut de sista dropparna ur flaskan...
Se gärna programmet. Intervjun med Roine Carlsson startar 43.30.p.s. Roine Carlsson gjorde sig allmänt känd, och fick kritik från marinofficerarna, när han 1987 kritiserade förslaget att marinen skulle köpa nya kustkorvetter (Gbg-klassen) "Stora plåtschabrak för att marinofficerarna ska få glänsa på kommandobryggan är ingenting att spilla pengar på." Carlsson gjorde avbön i TV-programmet "Godmorron Sverige" för sitt yttrande, med uttalandet: "Jag är rätt citerad, och det var högst olämpligt av mig att prata på det sättet,... jag är oerhört arg på mig själv för det här. Självklart har jag respekt för marinofficerarna och deras arbete." d.s.

8 kommentarer:

 1. Roine Carlsson var dessutom begiven på att åka ubåt och var en stor vän av ubåtsvapnet, om jag inte minns fel.

  SvaraRadera
 2. Den dagen nuvarande Fömin besöker nämnda herrar och på bästa sändningstid tar sig en öl och ett glas brännvin samt talar klarspråk om försvarspolitiken, ja då kan jag tänka mig att gräva upp mitt beslut att i kommande riksdagsval rösta blankt.

  Blir hon dessutom hämtad (som det skämtas om i programmet) av en FM-anställd chaufför, ja då lovar jag att t.om. bli medlem i partiet...!

  /Boatswain

  SvaraRadera
 3. Han hade dessutom problem med att hålla ordning på sina persedlar;-)

  Vid något tillfälle fick flygvapnet rycka in och hämta hans bortglömda kavaj.
  Om jag minns rätt var det vid ett besök av "Fraggelberget" i Blekinge som det upptäcktes att kavajen var kvar någonstans i Norrland?
  Oftast hade han inte mycket att säga överhuvudtaget, han verkar ha varit extremt tystlåten.
  Detta skulle vissa idag också tänka på. Att tala är silver men att tiga ....

  Läser man lite om vad han gjorde och sa, verkar han inte ha haft så där väldigt stor koll på vad hans anställning som FÖmin innebar. Inte han heller kanske man kan tillägga?

  Tänk om "grabbarna på Fagerhult " hade dykt upp som talibaner. Med deras intelligens, klokhet, kreativitet och beväpning hade vi fått problem;-)

  Teaterdirektören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var efter FoF som då genomfördes i Storlien som RC glömt sin kavaj. Tp med kronbil till F4/Frösön där en Sk60 från F16 mötte på plattan fvb av nämnda kavaj till Uppsala och påföljande krontp till Stockholm...

   Radera
 4. Sumatra:
  Det stämmer ang Roine och ubåt. Hangillade verkligen detta! Enligt uppgift tyckte han att det var skönt att vara onåbar under 1-2 veckor.
  Det förhöll sig också så att han gärna åkte på en viss båt där sekonden preparerade FöM binge med dels ubåtspyjamas och dels viss "facklitteratur"... ;-)

  Jag tror INTE att det hade varit gångbart idag...

  SvaraRadera
 5. Alltid tillnyktrande med ett nedstick i 80-talet och att höra allmänt raljerande om hur dåligt organiserade FMs försvarsmaktsövningar och KFÖer var samt ett skämt om grå arbetskraft dvs värnpliktiga chaufförer .

  Mycket var bra men mycket var också rent ut sagt för djävla X#¤6/(%¤)

  SvaraRadera
 6. Roine C gjorde om jag inte missminner mig internationell tjänst (Gazabat) och med gott vitsord. Bra erfarenhet för en minister.

  SvaraRadera
 7. Roine Carlsson var i högsta grad bidragande till att Kockums vann ubåtsorden i Australien i början på 1990-talet.

  Kapten Stofil

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna