2 april 2014

Försvarskonferens i Skaraborg

Har ägnat kvällen åt att titta på Försvarskonferensen som gick av stapeln i Skövde under de gångna två dagarna under professionell och handfast ledning av moderatorn Annika Nordgren Christensen. Se den i efterhand här.

Försvarsminister Karin Enström deltog, och gjorde i den första delen av anförandet ett mycket gott intryck, i synnerhet då hon gav sin syn på omvärldsutvecklingen och på läget i Ukraina. Bra! Men i den andra delen när hon skulle prata om reformen så trillade hon mycket olyckligt åter igen in i den nymoderata retoriken där alla så kallade "satsningar" redovisades in i minsta detalj från reduceringen av stridsvagnar till underhåll av stridsbåtar.

Det i särklass mest uppseendeväckande uttalandet från ministern måste ändå vara att hon på en konkret fråga uttryckte att RB5 (FM Org 18) som handlar om att Försvarsmakten anvisats att reducera personalkostnaderna med 500 miljoner kronor årligen nu skulle vara förhandlingsbart(!?)

Detta kan jag med rätt så gott samvete säga, är INTE den värld Försvarsmakten lever i. Försvarsmakten är en myndighet om lyder order. Har regeringen anvisat en sak så fullföljer man det utan att obstruera oavsett konsekvenser. Om detta kan man tycka, men så fungerar en militär myndighet.

Jag tror Karin Enström inte riktigt tänkte på hur hon uttryckte sig. Eller har man bytt fot även här? Om så är fallet har man från regeringens sida möjligen insett att FM Org 18 är kraftfullt hindrande för att i närtid kunna ÖKA försvarsförmågan.

Titta även på frågestunden med försvarsberedningens ledamöter, även den mycket sevärd. Jag måste säga att Peter Hultqvist växer för varje gång jag ser och hör honom numera - sånär som när det kommer till frågan om NATO.


Förutom att se på försvarskonferensen så kan jag även rekommendera att se på programmet Rakt På i SVT där försvarsministern intervjuas av Mats Knutsson.


Övriga försvarsnyheter: FMAftonbladetNy Teknik

5 kommentarer:

 1. Nu spelar det ju egentligen inte så stor roll vad nya M gör för uttalanden i försvarsfrågor eftersom de verkar leva i en parallell verklighet där något slags tvärtomspråk verkar råda. Om man tar hänsyn till detta tvärtomspråk så faller pusselbiten på plats då det på vanlig svenska betyder att RB5 inte är förhandlingsbart.

  Så här uttalade sig Reinfeldt för ett år sedan om kommande försvarssatsningar redan till hösten 2013...:
  http://www.svt.se/nyheter/sverige/bjorklund-genant-incident-med-ryska-plan

  SvaraRadera
 2. Mycket snick-snack från regeringsföreträdare som man inte behöver fästa så stor vikt vid. Begreppet Lame Duck är applicerbart på regeringens försvarsföreträdare. Om några få månader är regeringens partier i opposition. Nu förbereder man tiden i opposition genom att lägga förslag på sådant man redan skulle ha gjort i regeringsställning. Välkomna tillbaka om en eller två mandatperioder och då utan Anders Borg och Per Schlingman och med respekt för nationens bästa och inte med ambitionen att röstmaximera. Nu skulle man nog önska att man hade försvarsanställdas röster kvar, nu när man skall ut och knacka dörr i förhoppning om att väljare är mindre intellektuellt bemedlade.

  Det är inte lönt att knacka på min dörr.

  SvaraRadera
 3. Karin Enström kanske uttalade sig i egenskap av moderat och inte regeringsmedlem?
  Politiska förslag är gratis och behöver inte ha någon grund eller verklighetsförankring, tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Sedan spelar det i sammanhanget mindre roll att diskutera några hundra millioner hit eller dit. Frågan är vill vi ha ett försvar, vill vi värna vår frihet, i så fall kostar det. Det kostar dessutom mycket men ger tillbaka arbetstillfällen och en viss trygghet samt nationell stolthet. I dag har vi ingenting av det uppräknade, vi har bara en ofantlig kostnad för namnskyltar på dörrar, ja något överdrivet men ni förstår vad jag menar.

  SvaraRadera
 5. Vad behöver vi för marin givet ett sovjet-revanshistiskt Ryssland?
  Vad behöver vi för marin givet ett ekonomiskt svagare Nato?
  Vad behöver vi för marin för att skydda Svensk handel från hamn till i alla fall Nordsön?
  Vad behöver vi ha för marin för att i vår kant hjälps våra vänner i Östersjön att skydda sin handel?
  Vad behöver vi för marin för att skydds Rysk oljeexport via Sverige så de inte känner behov av att göra det?

  Vad säger ni som kan området?

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna