18 april 2014

Nu öppnades en möjlighet att visa solidaritet - på rikigtNATO:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen meddelade i onsdags att man avser att förstärka den militära närvaron i ett antal områden inkluderat Östersjön med anledning av de ryska aggressionerna i Ukraina. Särskilt de baltiska staterna har uttryckt stor oro över den pågående händelseutvecklingen.

Med anledning av detta har NATO fattat beslut om förstärkningar i Östersjöområdet med bland anat utökad närvaro av stridsflyg inom ramen för den baltiska incidentberedskapen (BAP) samt utökande AWACS-flygningar. Man aviserar även förstärkning till sjöss genom att sända in fartyg. Så här uttrycks sig Fogh Rasmussen i onsdags.
NATO's core task is to protect and defend our Allies. We have already taken a series of steps, including enhancing our Air Policing mission in the Baltic States, and AWACS surveillance flights over Poland and Romania. 
Today, we agreed on a package of further military measures to reinforce our collective defence and demonstrate the strength of Allied solidarity. 
We will have more planes in the air, more ships on the water, and more readiness on the land. 
For example, air policing aircraft will fly more sorties over the Baltic region. Allied ships will deploy to the Baltic Sea, the Eastern Mediterranean and elsewhere, as required. Military staff from Allied nations will deploy to enhance our preparedness, training and exercises. 
Our defence plans will be reviewed and reinforced.
We will start to implement these measures straight away. More will follow, if needed, in the weeks and months to come.

Avseende den marina förstärkningen i Östersjön så meddelade NATO i går kväll att styrkebidraget till Östersjön som stöd för de Baltiska länderna kommer att vara fyra minsvepare(!) med tillhörande stödfartyg. Att man skickar minsvepare och inte kvalificerade stridsfartyg ska nog ses i kontexten som en symbolhandling och inte som en militär förstärkning i samma anda som ett utökat antal stridsflygplan gör.

Minröjningsfartyg kan som bekant göra en sak riktigt bra - det är att röja minor. De fartyg som nu skickas dit från Norge, Nederländerna, Belgien och Estland kommer inte heller i närheten av det (begränsade) egenskyddet som svenska minröjningsfartyg har, och då ska man ändå minnas att de svenska minröjningsfartyg har ärvd materiel i form av eldledning från de skrotade patrullbåtarna tillsammans med tillhörande 40 mm pjäs.

Det NATO nu skickar till Baltikum är således fartyg utan möjlighet till kvalificerat egenskydd, helt utan några offensiva vapensystem och som dessutom har mycket begränsad uthållighet både kopplat till tid till sjöss och möjlighet att utärda kraftig sjöhävning jämfört med vad en större fregatt klarar.

Minröjningsstyrkan "Standing NATO Mine Counter-Measures Group ONE (SNMGMG1)" under ledning av den norska kommendörkaptenen Eirik Otterbu ska skickas till Östersjön och "ska stanna där under en överskådlig tid”, säger en talesman för NATO. Att skicka dessa fartyg i syfte att åstadkomma "Show Of Force" gentemot Ryssland ska nog ses som en nödlösning för ett allt mer försvagat NATO där medlemsnationernas flottor ständigt krymper i numerär. Att ryssar hatar vekhet är ett känt faktum. President Putin och den ryska Östersjömarinens personal bryr sig nog inte nämnvärt om att fyra minsvepare åker till Baltikum.

Det naturliga och riktiga i sammanhanget hade givetvis varit att lägga en eller ett par luftvärnsfregatter utanför Baltikum och att man genomfört regelbundna hamnbesök (underhåll) i de olika hamnarna. Lämpligtvis hade man nyttjat de som redan finns i Östersjön så som danska Iver Huitfeldt fregatter eller för den delen ta in tyska eller brittiska luftvärnsfregatter av Sachsenklass eller Type 45. Dessa hade gjort skillnad och åstadkommit skarp "show of force".

Nu valde man en annan väg, och det är möjligen så att fregatter kommer i ett senare skede. Oaktat detta så är fyra minsvepare bättre än inget och det visar trots allt att man agerar på något sätt. Det är mer än vad man kan säga om andra länder....


Att NATO nu väljer att sända minsvepare ur NRF till Östersjön och Baltikum öppnar härmed även upp för ett svenskt deltagande!    

Sverige står sedan årsskiftet listat i NRF RFP (NATO Response Force - Reserve Forces Pool). I detta svenska bidrag till reservstyrkorna står i skrivande stund ett minröjningsfartyg ur 4. Sjöstridsflottiljen i beredskap! 

Med anledning av att minröjningsstyrkan "ska stanna där under en överskådlig tid” så öppnas det helt plötsligt upp en rad möjligheter för Sverige att faktiskt bidraga!


För det första. Ska denna minröjningsstyrka vara aktiv i Östersjön under lång tid så kommer man att behöva rotera fartygen. Här borde nyttjande av fartyg ur RFP vara en ultimat lösning. Sverige befinner sig dessutom geografiskt mycket nära det aktuella "operationsområdet".

För det andra. Minröjningsfatyg av Kosterklass har de facto något som inget annat av NATO:s minröjningsfartyg har, nämligen möjligheten att - om än mycket begränsat - bidraga till luftförsvar av en samlad styrka inom ett begränsat område mot okvalificerade lufthot.

För det tredje. Ett av huvudsyftena med det svenska deltagandet i NRF RFP skulle uppnås genom ett deltagande, d.v.s. att genomföra övningar tillsammans med NRF minröjningsstyrka.

För det fjärde. Den kanske viktigaste aspekten i detta är att det nu öppnas upp ett fönster för att ge svensk säkerhetspolitik en första möjlighet att provtrycka solidaritetsdeklaration där det framgår att
”Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat medlemsland i EU eller nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas." samt att ”Sverige ska både ha förmåga att ta emot och ge militärt stöd.”

För det femte. Sverige visar med handling att man inte accepterar den ryska aggressionen i Ukraina till skillnad från enbart diplomatiska "samtal".

Kommer det i närtid att öppnas upp ett bättre tillfälle, anledning och möjlighet för Sverige att nyttja det minröjningsfartyg som i dag står i beredskap för NATO:s reservstyrkor inom ramen för NRF? Sannolikt inte! Carl Bildt borde genas lyfta luren och ringa Anders Fogh Rasmussen och föreslå att ett svenskt minröjningsfartyg aktiveras för att kunna ersätta någon av de ingående enheterna så fort det behövs. 

Media: DISvDABSVTSvDDN

----------------------

De enheter som NATO nu aktiverar till minröjningsstyrkan är följande:

Stödfartyget HNoMS VALKYRIEN (Norge)
Minröjningsfartyget HNLMS MAKKUM (Holland)
Minröjningsfartyget BNS BELLIS (Belgien)
Minröjningsfartyget HNoMS OTRA (Norge)
Minröjningsfartyget ENS ADMIRAL COWAN (Estland)


21 kommentarer:

 1. Kan vi inte skicka en av Visbykorvetterna med minröjningsutrustning istället för SSM? Det vore väl ett bidrag som skulle heta duga ;-)

  SvaraRadera
 2. HNoMS Otra är en minsvepare, övriga (utom Valkyrien) minröjningsfartyg. Såg att Otra har en korträckviddig lv-rb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. KNM Otra er en minesveiper utrustet med akustisk og magnetisk influenssveip. Hun er også utrustet med minejaktsonar. Luftvernsystemet ombord er det franske Mistral systemet.

   Radera
 3. "överskådlig tid"

  Är inte detta numera fastställt av en Skaraborgspolitiker till att vara 6-12 månader?

  "Europa säkrare än på länge"

  SvaraRadera
 4. Blir inga båtar till Baltikum, organisation och budget är redan maxade med förberedelser för Mali.

  Dessutom är det väl inte ens marinens "tur" att åka på expeditionära irrfärder...

  ...och vem f..n ska bemanna högvakten om vi skickar halva den patetiska lilla operettförsvarsmakten på utrikes uppdrag?

  Sen var det ju inte meningen att någon skulle syna Tolgfors bluff med den ensidiga soöidaritetsförklaringen - den var ju mest ägnad som inrikes skådespel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att bedriva minröjning med NATO är närmast normalrutin för våra minröjningsenheter. Det har vi gjort i decennier. Det nya hade varit att göra det inom ramen för NRF som en tydlig säkerhetspolitisk markering och som en signal att vi vill bidra till ökad säkerhet och inte bara åka snålskjuts på andra.

   / Commander

   Radera
  2. Jonas Hård af Segerstad18 april 2014 kl. 19:26

   Exakt. Detta är politik och inte sjötaktik!

   Radera
 5. Det enda som talar för detta nu är att den sittande regeringen verkar vilja göra allt för att lämna FM i ett skick som kommer att göra det så svårt som möjligt för dem som kommer efter
  Genom att ställa upp med ett STORT bidrag till detta så har man ju möjlighet att dra över den redan maxade budgeten rejält samt att se till att Marinen inte har en chans att komma på rätt spår igen avseende planerad övningsverksamhet och samtidigt se till att fartyg och annan materiel slits ut och inte ges någon möjlighet till planerat underhåll
  Det finns möjligheter i detta för den sittande regeringen om de skulle vilja

  SvaraRadera
 6. Jonas Hård af Segerstad18 april 2014 kl. 18:39

  Som högst inblandad i det svenska bidraget till NRF pool of forces kommenterar jag gärna den lite överslätande bilden av att Putin och Östersjömarinen inte skräms av fyra minröjningsfartyg.
  Sant. Det är får ingen styrkejämförelse att tippa, men den politiska betydelsen är desto större.
  - Nato aktiverar en NRF (SNMCMG1 har legat i träda sedan årsskiftet) och flera länder väljer att bidra.
  - Den sänds uttalat in i Östersjön just pga. Ryssland och i solidaritet med inte minst Estland, Lettland och Litauen.

  Natos förmåga och vilja att agera som allians är dess största styrka och dess mest kritiska sårbarhet. Putin må inte darra av en belgisk minjakt, men störs nog lite av att Nato agerar enat som allians.

  Här visar man också sjöstridskrafters mångsidighet: utan att kunna beskyllas för att skramla med vapen, markerar man att man reagerar. "A warship is the best ambassador", som Cromwell sa, tror jag.

  Sedan vet man aldrig. Om Nato vill transportera marktrupp till en av de baltiska staterna kommer man nog vara glad om man slipper vara rädd för att stoppas av minor som i Kuwait, Basra och Misrata...

  C42

  PS. Här en bild på en Koster och ingen Landsort..
  http://blogg.forsvarsmakten.se/marinbloggen/wp-content/blogs.dir/24/files/2011/10/HMS-Koster.jpg  http://blogg.forsvarsmakten.se/marinbloggen/wp-content/blogs.dir/24/files/2011/10/HMS-Koster.jpg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra Jonas att du kommenterar!

   Jag delar din uppfattning och beskriver väl i stort sett samma uppfattning.

   Jag står dock fast vid att jag helst hade sett att det var SNMG1 som aktiverats och skickats till Östersjön, eller ännu hellre i kombination med minröjningsgruppen.

   Jag hoppas ni får chansen att deltaga.

   GMY!

   Radera
  2. http://www.forsvarsmakten.se/sv/information-och-fakta/materiel-och-teknik/sjo/minrojningsfartyg-koster/ Är de dessa sötnosarna du tänkte på och är de så bra i internationell jämförelse som det beskrivs?

   Radera
  3. Jonas Hård af Segerstad18 april 2014 kl. 20:10

   Vi delar slutsatsen helt: nu bör Sverige ta chansen att visa vad solidaritetsförklaringar betyder när korten synas!

   Radera
 7. Sverige bör inte deltaga. Det vore ett högst odemokratiskt beslut. Det är en sak att öva med NATO länder, men att aktivt propagera för att deltaga i operationer i syfte att plocka politiska poäng för att få Sverige att närma sig ett NATO medlemskap är att leka med elden och något som går emot vad en MAJORITET av Sveriges befolkning inte vill ska ske, dvs ett fullvärdigt NATO medlemskap.

  Sverige är inte med i NATO. Punkt.

  Det är oroväckande att försvarsbloggare och individer med anknytning till Försvarsmakten uppmanar politiker att ta beslut som går stick i stäv med de demokratiska principer som tidigare nämnda är satta att försvara.

  Den dagen enskilda och andra inom Försvarsmakten börjar påverka utrikespolitiska beslut som kan ha direkt inverkan på rikets säkerhet vi ute på tunn is. Det är en sak att diskutera vilket förband i Sverige som ska vara med på en övning eller vilka förmågor som bör prioriteras inom FM.

  Jag delar inte din uppfattning Skipper. Öva med NATO är okej, men att deltaga i operationer är fortfarande politiskt olämpligt och omöjligt. Lägg ditt krut på annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Av vilken anledning tror du regeringen har anmält Svenska förband till NRF RFP?

   Vad innebär den Svenska solidaritetsdeklarationen?

   Vad jag lägger mitt krut på har du tyvärr ingen möjlighet att påverka, tack och lov.

   Radera
  2. Sverige har anmält förband till NRF pga att den sittande regeringen vill närma sig NATO för att på sikt gå med i NATO. Något vilket Sveriges befolkning inte vill enligt flera folkundersökningar.

   Den Svenska solidaritetsdeklarationen innebär allt från ett argt brev till krigshandlingar och allt där emellan, men förbinder inte Sverige eller våra grannländer till något överhuvudtaget. Vi ska enbart inte vara "passiva" vid ett väpnat angrepp på ett av våra grannländer.

   Jag har precis påverkat vad du lagt ditt krut på. Tack och lov ;)

   Alla kan ju inte hålla med dig. Eller hur?

   Radera
  3. Sverige är sedan årsskiftet med i NRF RFP även med Socialdemokraternas goda minne. Om nu politiker menar allvar med solidaritetsdeklarationen så har ett Window of opportunity precis öppnats för våra politiker.

   Radera
 8. ”Eftervärd, stå här på egen botn, och lita icke på främmande hielp.”
  Augustin Ehrensvärd (eftermäle ovanför Kungsporten, Sveaborgs fästning).

  SvaraRadera
 9. Geneve-avtalet att inte trappa upp konflikten står i strid med denna ökade närvaro.
  Detta går stick i stäv mot vad som överenskommits bara dagar tidigare.

  http://www.state.gov/r/pa/prs/ps/2014/04/224957.htm

  http://www.zerohedge.com/news/2014-04-17/full-geneca-statement-ukraine-de-escalation

  Att som försvarsbloggare vara så märkligt omedveten om ingångna avtal är skrämmande och en fara för den allmänna säkerheten.

  Att bara hävda oklara solidaritetsprinciper som tecknades för fem år sedan, när det finns färska deklarationer av parterna i fråga är att visa okunskap.

  Hoppas att du lägger krut på att läsa på i fortsättningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här undrar jag vem som är dåligt påläst, man kan till och med undra vems ärenden du går. Du hänvisar till dokument som rör krisen i Ukraina och som riktar sig mot Rysslands aggressioner. Hur du får ihop att detta dokument överrider den svenska solidaritetsdeklarationen är obegripligt!

   "SACEUR, General Phillip Breedlove, reactivated the maritime group last week, which was confirmed by yesterday’s North Atlantic Council decision to enhance collective defence and assurance measures in response to the crisis in Ukraine. The Group had been briefly inactive following Poland’s completion of its period in command in January."

   "The Group's presence contributes to regional maritime security. During this period of tension, we felt it appropriate to deploy SNMCMG1 to the Baltic Sea as part of a broad package of actions by NATO's maritime, air, and ground forces. Our intent is not to escalate the situation, but rather to demonstrate our strong solidarity as an Alliance and increase our readiness."

   Källa: NATO

   Radera
 10. Jag måste nog säga att jag håller med Skipper i frågan, i vart fall om vi nu som nation ska räkna med den hjälp som hela vårt försvar är beroende av i händelse av kris/krig.

  SvaraRadera
 11. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svenska-flottan-ovar-med-natos-styrkor_3588176.svd Verkar som ditt förslag går igenom :)

  SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna