31 juli 2013

Svenska flottan 500 år



I nummer 4-2012 av kungliga örlogsmannasällskapets tidskrift TiS framgår det att amiralen Odd Werin orienterade de närvarande om att marinen den 6 juni 2022 kan fira sitt 500 årsjubileum samt att detta måste planeras och användas i den marina debatten.

Det är helt rätt och jag instämmer helt i att detta jubileum måste börjas planeras i tid så att det verkligen blir ett storslaget jubileum.

Flottans officiella födelsedag är den 7 juni 1522. Det var dagen då Sverige fick sina första örlogsfartyg levererade till kung Gustav Vasa. Det var det blivande flaggskeppet Lybska Svan tillsammans med sin eskader om totalt tio fartyg som ankrade upp på Slätbaken utanför Norrköping den 7 juni 1522 med 750 tyska legoknektar ombord. Skeppen och legoknektarna hade av köpmän från Lübeck ställts till den svenska kungens förfogande för en summa av 42 000 mark motsvarande tio tunnor silver. Gustav Vasa insåg vikten av en flotta för att kunna besegra Danskarna. Annars kunde de härja fritt på havet och dessutom försörja belägrade städer vattenvägen. Mycket riktigt så kom den nya flottan snart till användning bland annat vid brandskattningen av Bornholm och befrielsen av Kalmar.

Tisdag den 7 juni 2022 fyller flottan således 500 år vilket givetvis måste firas och bör givetvis samordnas med nationaldagsfirandet dagen innan.

Mitt förslag är att man hyr hela Stegeborgs slott som ligger just vid Slätbaken där de första skeppen anlände och där anordna en riktig brakfest. Hyr även in ett megastort rocksband som spelar flottans defileringsmarch hela natten. Fler förslag på lämpliga aktiviteter kan med fördel skrivas som kommentar här nedan!

Den unga försvarsgrenen Flygvapnet fyller fyra år senare, den 1 juli 2026 100 år.

9 kommentarer:

  1. Jag skriver upp mig på gästlistan redan idag!

    SvaraRadera
  2. På temat, vilka är flottans största segrar?

    Jag inser nämligen att jag har sjukt dålig koll på svenska sjöslag. De enda jag kan plocka fram ur minnet är nämligen Slaget vid Oliwa (1627, första slaget vid Ölands södra udde (1676) och Andra slaget vid Svensksund (1790).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just andra Svensksund den 9 juli 1790 ansåg ju t.ex. Runeberg vara "svenska flottans största glans" (Fänrik Ståls sägner, Sveaborg), och räknat i antal deltagande fartyg är det ett mycket stort slag även i ett internationellt historiskt perspektiv. Dessutom en solklar seger för den svenska sidan. Den 9 juli är än i dag finländska marinens märkesdag av precis den orsaken. Annars tror jag att också Femern den 14 oktober 1644 räknas som en stor svensk seger, fast där hade man visst hjälp av holländarna. Hogland den 17 juli 1788 framställdes i propagandan som en stor svensk seger, med särskild medaljutgivning m.m., men i realiteten var det nog ganska oavgjort egentligen. Elaka tungor brukar tala om Svensksund som svenska flottans inte bara största utan enda seger, så det kanske inte finns så mycket mer att skryta om i segerväg.

      Här är Wikipedias lista över svenska sjöslag.

      Radera
    2. Om Svensksund var arméns eller flottans seger kan man nog diskutera både länge och väl på diverse mässar... Givetvis rent kollegialt... (A)

      Radera
  3. Måste även påpeka att Oliwa och Ölands södra udde självfallet inte ligger under kategorin svenska segrar :P.

    SvaraRadera
  4. Svensksund är väl dessutom arméns flottas seger mer än flottans seger om rätt ska vara rätt.
    Varför inte ankra upp Visbyfregatterna på Slätbaken och skjuta av varsin RB 15 som salut.=)

    SvaraRadera
  5. Bjud in Östersjömarinen med vilken vi har så många gamla historier gemensamt!

    SvaraRadera
  6. Bra där!
    Se och lär från exempelvis det brittiska firandet av "Trafalgar 200år" med örlogsrevy, parad och fyrverkeri mm Sedan skall allt krönas av en stor bal, gärna hemma hos amiralen (dvs på slottet) för flottans officerare. Utöver rena festandet måste vi som Werin sa, måste vi sätta marina förmågor och uppgifter på kartan i vårt lands armémässiga tunnelseende.

    Flottans största seger torde förutom den andra slaget vid Svensksund 9 juli 1790 (det är nog den militära seger som har störst politiska konsekvenser i dag också) är den stora segern över vid Fehmarn 13 oktober 1644 där amiralgenarel C-G Wrangel Skolklosters byggherre) besegrade den danska flottan och möjliggjorde den fördelaktiga freden i Brömsebro.

    SvaraRadera
  7. Stor fest i Stockholms hamn vore kul så bjuder man in veteranflottiljens fartyg. Även våra Nordiska grannar som Norge, Finland Danmark borde bjudas in.

    SvaraRadera

REGLERNA FÖR KOMMENTARER KOMMER NU PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING ATT SKÄRPAS:
- Kommentarer som ej håller sig till ämnet kommer att refuseras
- Skriv kortfattat och kärnfullt
- Personangrepp publiceras ej
- Håll en god ton i kommentarerna